Bronzen beeld van Claus von Amsberg

Bronzen beeld Prins Claus von Amsberg zijaanzicht  Bronzen beeld Prins Claus von Amsberg zijaanzicht  Bronzen beeld Prins Claus von Amsberg vooraanzicht
Over het bronzen beeld van Prins Claus von Amsberg Het bronzen beeld van Prins Claus is hier op een latere leeftijd geportretteerd. Met verstarring van zijn gezicht was het karakter niet meer in één portret op latere leeftijd te vangen. Ik heb geprobeerd verschillende eigenschappen in zijn gezicht over de jaren heen te combineren en is het toch een zeer sprekend beeld geworden. Na een oriëntatie en het verzamelen materiaal van meer dan een jaar, heb ik hem vervaardigd. Daarbij heb ik mij  in hem verdiept en het modelleren zelf, heeft drie maanden geduurd, er is intensief aan gewerkt. Dit portret heeft ook de drie stadia meegemaakt: een vlotte schets, de perfect-, fijn-realistische doorwerking en daarna het vrije ‘kunst’stadium meegemaakt.

De volgende aanwijzingen zijn te herkennen in het bronzen beeld.

  • Zijn gulle, vriendelijke, innemende lach had hij altijd al, ook als jonge vader. Deze uitdrukking had hij, toen hij met zijn kinderen speelde op het gazon van Drakenstein.
  • Claus had een rijke wereld met opbouwende verhalen. Dit drukte ik uit door hem naar rechts te laten kijken.
  • De huid van het portret heeft vlakken en onregelmatige breuken. De gladheid van de vlakken staan voor zijn heldere inzichten en de breuken voor de onzekerheden.
  • Zijn typische haarlok rechtsboven (voor ons als waarnemers linksboven) had hij rond zijn 40ste.
  • Op zijn 42ste jaar zakte een mondhoek. Dat was het begin dat zijn gezichtspieren niet meer functioneerden. Eerst de rechterhelft en daarna ontspande de linkerhelft van zijn gezicht.
  • Deze vorm van zijn neus ontstaat na zijn 50ste.
  • Door zijn ziekte kreeg hij lokende ogen, ontstaan vanaf zijn 62ste jaar.
  • De onderkin is zoals hij die had rond zijn 70ste jaar.
Iedereen heeft indrukken die kenmerkend zijn van Prins Claus. Het ging mij hierbij om aan al die indrukken over de jaren heen uitdrukking geven. Wie was prins Claus? Het wezen met de typische eigenschappen in zijn aangezicht heb ik vanaf zijn 38ste tot in het 70ste jaar samen gevoegd. Heeft u ook interesse in bronzen beelden? Van uw dierbare of een markant persoon? Neem dan contact op via het contactformulier of bel met Roy Greve: 0593 380 008
Bronzen portret van prins Claus