Claus von Amsberg

 

 

Claus von Amsberg

Prins Claus was voor mij een zeer innemend mens. Prinses Beatrix heeft eens gezegd: ‘Het beste wat ik heb kunnen doen is om met Claus te trouwen’.

Claus is hier op een latere leeftijd geportretteerd. Op oudere leeftijd was het door verstarring van zijn gezichtsspieren niet meer mogelijk hem goed te portretteren. Maar ik heb toch kenmerkende trekken gezamenlijk in één portret bijeen gebracht. Het zijn de verschillende kenmerken in zijn gezicht, vanaf zijn 38ste tot in het 70ste jaar, die samengevoegd zijn.

Dit portret heeft zoals alle goede portretten de drie stadia doorgemaakt: een vlotte schets, dan de perfect-, fijn-realistische doorwerking en daarna een vrij ‘kunsten’ stadium.

Na een periode van oriëntatie en het verzamelen van materiaal heb ik dit portret kunnen vervaardigen. Daarbij heb ik mij ook persoonlijk in hem verdiept. Het modelleren zelf heeft een aantal maanden geduurd, er is intensief aan gewerkt. Het is daarom een zeer sprekend portret-plastiek geworden.

Claus von Amsberg
Prins Claus

De volgende aanwijzingen zijn te herkennen in het bronzen portret.

  • Zijn gulle, vriendelijke, innemende lach had hij altijd al, ook als jonge vader. Deze uitdrukking staat op een film, toen hij met zijn kinderen speelde op het gazon van Drakenstein.
  • Claus had een rijke wereld met opbouwende verhalen. Dit heb ik op symbolische wijze uitgedrukt door hem naar rechts te laten kijken.
  • De huid van het portret heeft vlakken en onregelmatige breuken. De gladheid van de vlakken staan voor zijn heldere inzichten en de breuken voor zijn onzekerheden.
  • Zijn typische haarlok rechtsboven (voor ons als waarnemers linksboven) had hij rond zijn 40ste jaar.
  • Op zijn 42ste jaar zakte een mondhoek. Dat was het begin dat zijn gezichtspieren niet meer functioneerden. Eerst de rechterhelft en daarna de andere kant van zijn gezicht.
  • Deze vorm van zijn neus ontstaat na zijn 50ste.
  • Met zijn ziekte kreeg hij lokende ogen, ontstaan vanaf zijn 62ste jaar.
  • De onderkin is zoals hij die had rond zijn 70ste jaar.

Iedereen heeft wel in zijn herinnering indrukken die kenmerkend waren van prins Claus. Die indrukken heb ik hierbij tot uitdrukking laten komen. Het ging mij daarbij om de waarachtigheid en het wezen met typische eigenschappen in zijn aangezicht.

 

Heeft ook u interesse in een bronzen portret? Van een dierbare of een markant persoon? Neem dan contact op via het contactformulier of bel met Roy Greve: 0593 380 008