Meester Siebering

Herinneringsmonument van meester SiebringMeester Siebring was een heel geliefd persoon in Nieuw-Balinge.(Drents: Nei-Baoling)

De foto uit de begin periode toont het monument met daarin het borstbeeld. Het ontwerp bestaat uit een pergola van 15 maal 12 meter en 3,50 meter hoog. De pergola zit inmiddels vol van klimplanten. Omheen liggen grote zwerfkeien van 4 ton en wordt afgemaakt met mooie bloemrijke en rozenstruiken.

In 2008 is het dorpsplein opnieuw ingericht. Het monument drukt de waardering uit voor de jarenlange inzet van schoolmeester J. Siebering en zijn vrouw. De schoolmeester is het symbool van een vader in het dorp, hij betekent nog altijd bijzonder veel voor de ouderen.

Zijn levensmotto was  – doe niet gescheiden wat samen kan –  en dat levensmotto wordt nu door veel inwoners van Nieuw Balinge in praktijk gebracht.  Het monument werd mede door vrijwilligers uitgevoerd. Het borstbeeld bestaat uit een bronzen portret-plastiek van meester Siebering op een stevige sokkel. Deze staat op een rond pleintje en wordt omgeven door een pergola in de vorm van twee halve cirkels. Aan de een kant staat het portret van meester Siebering. In het andere deel  staan zitbanken. De pergola is begroeid met klimrozen en bloemrijke klimplanten.

Achter de rug van het borstbeeld kunnen de jonge kinderen zich verstoppen in een deel van een hunebed.  Aan de binnenzijde van de pergola staan  zitbanken en s’avonds wordt het geheel verlicht.