Realistische, zeer persoonlijke portretbeelden in brons


Brons

Brons          

Metaal dat bestaat uit een legering van brons en tin. Van oudsher wordt brons gebruikt voor het gieten van ruimtelijke beelden (standbeelden).


Bronsgieten

Tegenwoordig een veel voorkomende giettechniek, en is ook geschikt voor grotere beelden. Men maakt een siliconen mal met stevige gipskappen om het beeld. Daarna giet men met hete vloeibare gietwas de mal vol en wordt het leeggegoten, zodat er een dunne schil van was (3, 4 mm.) aan de binnenzijde van de mal overblijft. Na afkoeling haalt men de positieve wasafdruk van het portretbeeld eruit. Aan dit wasmodel komt een gietkanaal, en ontluchtingskanalen. Dit geheel met kanalen, voor het bronsgieten, dompelt men onder in een gipssubstantie die verhardt. Vervolgens stookt men in een oven de gietwas eruit. De holle ruimte die overblijft giet men vol met verschrikkelijk heet vloeibaar brons. Na afkoeling verwijdert men de mal en wordt het bronzen portretbeeld afgewerkt, dwz. ciseleren ofwel bijslijpen, retoucheren en patineren. Patineren is het kleuren met chemicaliën door het beeld te verhitten.


Cire-perue   

(De verloren was methode) Verloren vorm. Van oorspong een giettechniek waarbij zowel de gietvorm als het model (in boetseerwas) verloren ging. De gegoten vormen waren dan altijd massief en klein. Omdat mal en model verloren gaan, kan er dan maar één afgietsel gemaakt worden. De afwerking is echter minder tijdrovend omdat ontluchtingskanalen en kernspijkers ontbreken.


Gieten in stukvorm

Giettechniek waarbij de gietvorm is opgebouwd uit lossende stukken. De gietvorm kan dus opnieuw gebruikt worden, waardoor meer afgietsels mogelijk zijn. Deze moeten bijgewerkt worden op plaatsen waar kernspijkers, gietkanalen en –naden zitten Het eindproduct is hol, waardoor er in vergelijking met de methode van de verloren vorm minder brons nodig is. Daarom wordt het gieten in stukvorm toegepast voor het gieten van grote beelden.


Vacuüm gieten

Het concept van gieten met behulp van een vacuüm vormholte en dit met brons te vullen. Wordt bij Kunst en Gietwerk gedaan. www.kunstengietwerk.com 

Bronsgieterij & Creatieve Dienstverlening


Centrifugaal gieten   

Giettechniek waarbij de mal snel om zijn eigen as draait. Het materiaal in de mal wordt daarbij tegen de wand gedrukt. Deze techniek wordt toegepast voor het naadloos gieten van buizen.


Multiple   

(veelvuldig) Kunstwerken die in veelvoud vervaardigd zijn en mechanisch gereproduceerd worden, en daarna door de kunstenaar gesigneerd. Zoals etsen, zeefdrukken, litho’s en bronzen beeldjes.


Mal, model, matrijs    

Ruimtelijke negatieve vorm van het beeld dat men wil maken. Een mal bestaat uit één of meer blokken waarin de eigenlijke vorm geheel of gedeeltelijk is uitgespaad. Mallen worden o.a. gebruikt bij gieten, persen spuitgieten van o.a. van plastic speelgoed, polyester boot, het omhulsel van een gebruiksapparaat. Een matrijs wordt met name toegepast bij het slaan van munten. Met de matrijs wordt het reliëf in de munt gestempeld.


Legering       

Versmelting van metalen in een speciale verhouding met elkaar. Enkele legeringen zijn: messing: koper en zink; brons: koper en tin; soldeertin: zink en tin; Legeringen zijn zeer geschikt voor giettechnieken maar zijn erg bros.