Vincent van Gogh

 

 

Portretten maken van Vincent van Gogh is een hele een uitdaging

Ik heb alle afbeeldingen gebruikt van Vincent van de karakteristieke zelfportretten om hem te verbeelden. In mijn atelier gebruik ik daarvoor wel 67 verschillende geschilderde zelf-portretten. Met die voorbeelden heb ik meerdere portret-plastieken van Vincent geboetseerd. In 2016 vervaardigde ik een groot portret van Vincent.

In Van Goghs leven zijn zo’n 5 perioden te onderscheiden.  Nuenen, Antwerpen, Parijs, Arles en Saint-Rémy-de-Provence. Hij overleed in Auvers-sur-Oise bij Parijs.

Zijn zelfportretten in de latere perioden zijn optimistischer, vrolijker en expressiever. Naar mijn mening wordt het beeld van Vincent vooral bepaald door de latere karakteristiekere zelfportretten.

Vincent Willem van Gogh,   Zundert1853Auvers-sur-Oise, 1890)  was een Nederlands kunstschilder. Zijn werk valt onder het postimpressionisme, een kunststroming die het negentiende-eeuwse impressionisme opvolgde. Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en de vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is gewijd aan het werk van Van Gogh en zijn tijdgenoten.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. De zelfportretten laten echter 5 perioden zien tijdens zijn kort schilderend leven.

Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard (Poesjkinmuseum in Moskou). Anna Boch, een Belgische kunstenares en zus van zijn vriend dokter Eugène Boch kocht het voor 400 frank op de expositie van de Brusselse Les XX in 1890, een paar maanden voor Van Goghs dood. Voordien had de Belgische mecenas Henri Van Cutsem (1839-1904) twee tekeningen gekocht van Vincent van Gogh, waaronder Olijfbomen in Montmajour (door hem geschonken aan het Museum voor Schone Kunsten in Doornik), een der eerste tekeningen gemaakt door Van Gogh in de Provence.

Er verliepen maar drie jaar tussen zijn zwaarmoedige De aardappeleters (1885) en de kleurenexplosie in het zuidelijke Arles (1888). Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar, voordat hij begon te lijden aan een zenuwziekte en, naar men algemeen aanneemt, zelfmoord pleegde. Zijn roem groeide na zijn dood snel.

Er is een grote behoefte aan een goede afbeelding van Vincent. Daarom is het zelfs zeer verwonderlijk dat tegenwoordig een verkeerde foto van hem, namelijk Vincent op jongere leeftijd, aan Vincent wordt toegeschreven. Ruimtelijk inzichten en analytische waarneming over Vincent’s afbeeldingen is bij deskundigen beneden alle pijl.