Sokkel, pilaar of zuil

Een sokkel op ooghoogte

Een mooi portret geeft statuur in de kamer.

In het algemeen is een hoge plaatsing op een stenen sokkel, pilaar of zuil is het beste. De portretten staan hoog opgesteld en kijken je recht aan. Een mooie zwarte granieten stenen zuil uit India geeft een hele mooie uitstraling. Maar anderzijds is een sokkel ook aan te passen aan omgeving, met bijvoorbeeld het oog op de kleuren vasn de achtergrond. De ogen zelf worden op een zeer persoonlijke wijze fijn gemoduleerd. De iris is verdiept, maar het lichtje in het oog licht-op als glans. En als het portret dan plotseling jou aankijkt, is dat een bijzondere ervaring. Velen hebben het over ‘portretten’ terwijl ze eigenlijk koppen bedoelen. Ook onder kunstenaars onbekend wat het eigenlijke het verschil is. Bij portretten staat het wezen van het model centraal. Bij koppen is de uitdrukking van de kunstenaar belangrijk. Het ‘portret-plastiek’ is een geheel eigen metier.

Op oud Romeinse beelden, en in de loop van de eeuwigheid verdwenen de kleuren door het weer.
In de oudheid werden die beelden jaarlijks opnieuw geverfd met de plantaardige verven.
Vanuit Rome werden ze op een draagbaar naar het strand vervoerd, op het strand schoon geborsteld en opnieuw in de verf gezet.
Maar de ogen die ook wel ingelegd werden met gekleurde half-edelstenen bleven op kleur.
Toen deze Romeinse beelden in de Franse tijd naar Europa kwamen, dacht men dat die marmeren beelden blind zouden zijn geweest, want ze zagen er blind uit. Ook nu nog toont men deze beelden wit marmer en blind.

Wilt u meer informatie, neen dan contact op via het contactformulier of bel met Roy Greve: 0593 – 380 008
Op de onderstaande foto staat het portret-plastiek op een marmeren pilaar

Totaalbeeld van een sokkel in een werkruimte