Hans van Mierlo, initiator en prominent D66 lid, was ook minister van staat.

Hans van Mierlo

Hans van Mierlo 

Dit portret is slechts een schets. Aan deze opzet is 1 dagdeel gewerkt. Toch is dit een goed getroffen schets. Later heb ik een tweede portret van hem geboetseerd.

De galeriehouder Sako Keikes kwam langs en vond dit portretplastiek in deze staat bijzonder treffend verbeeld. Hij stelde voor dit portret in dit een schetsmatig stadium te houden. Daarmee zijn we naar het hoofdbureau van D66 gegaan om het aan te bieden, maar helaas, de partij was  druk met actuele politieke zaken en daar bleek al een portret van Hans te staan.

Dit portret-plastiek van Van Mierlo heeft meer de uitstraling van de ‘zakenman’, de tijd dat hij binnen de bankenwereld actief was. Het heeft een gedrevenheid. De periode voordat hij zich met de politiek bezig hield.

Hans van Mierlo

Hendricus Anthonius Franciscus Maria Oliva (Hans) van Mierlo, (Breda, 1931-Amsterdam 2010) was een Nederlands journalist en politicus.  Hij is vooral bekend als voornaamste oprichter van D66 en was jarenlang het gezicht van deze partij.

Hij was een zoon van een bankier en fabriekseigenaar, groeide katholiek op maar werd later godsdienstloos. Na zijn middelbare schoolopleiding begon hij in 1960 een carrière als journalist bij het Algemeen Dagblad. In 1966 is hij de initiatiefnemer en samen met Hans Gruiters oprichter van de sociaalliberale partij Democraten 66.

Voor deze partij fungeerde Hans van Mierlo in twee afzonderlijke periodes als politiek leider en zat hij in zowel de Eerste Kamer als de Tweede Kamer. In de jaren tachtig was hij bovendien minister van Defensie in de kabinetten Van Acht II  en  III en in de periode 1994-1998 was hij minister van Buitenlandse Zaken en vicepremier in het ‘paarse’ kabinet Kok I, dat mede dankzij hem tot stand was gekomen. In 1998 verliet hij de politiek en werd hem de titel minister van staat toegekend.