Portret Wichie van Yde

Van het veenlijk, het wichie van Yde, heb ik een beter en realistischer portret vervaardigd.

Portret Wichie van Yde

is het beroemde veenlijk van Nederland en werd in 1897 gevonden in een klein veentje ten noorden van Assen.

Wichie van Yde leefde rond het begin van de jaartelling. Ze was ongeveer 16 jaar oud toen ze gewikkeld in een kleed in het veen verdronk. Om haar hals had ze een gevlochten bandje met daarin een schuifknoop. Mogelijk heeft ze ook nog messteken in de hals gekregen. Aan de rechterkant van haar hoofd was het lange haar verdwenen.

Tussen 1989 en 1994 heeft het Drents Museum het veenlijk uitvoerig laten bekijken. Er waren talrijke Nederlandse en Engelse onderzoekers uit zeer uitlopende vakgebieden bij betrokken. Radiologen hebben het veenlijk in een CT-scanner gelegd om het binnenste van het lichaam te kunnen bestuderen zonder het daarbij te beschadigen. Een patholoog richtte zich op lichamelijke afwijkingen, een tandarts onderzocht haar gebit en genetici gingen na of er nog erfelijk materiaal (DNA) bewaard gebleven was. Ook de bloedgroep was onderwerp van studie, net als de textiele resten en de insecten die nog aan de lichaamsresten kleefden. Natuurlijk werd er ook een C14-datering gemaakt, om iets over de ouderdom van de vondst te kunnen zeggen.

De computer-reconstructie blijkt niet echt relevant te zijn. Met dit resultaat is het niet mogelijk om de computer te gebruiken voor een waarachtige reconstructie. Alleen al het zien van het voorhoofdsbeen, de Os frontale, heeft duidelijk een andere vorm dan de reconstructie toont. Deze reconstructie geeft geen blijk van inzicht in de herkenbare verhoudingen van proporties.

Met een goed gevoel heb ik persoonlijk een portret-plastiek van Wichie gerealiseerd. Zittend, direct naast haar overblijfselen, heb ik in het Drents Museum haar portret vervaardigd. Daarbij heb ik ook getracht Wichie met inleving en sterke aandacht te reconstrueren. Met inleving op de manier zoals zij eruit zou hebben kunnen hebben gezien.

Mijn ontwerp heeft nog het haar voordat de helft werd verwijderd. Haar ronde voorhoofdsbeen heeft hier ook een rondere kopie. Het gezicht van dit portretje heeft de rondingen zoals dat bij een 16 jarig meisje is. De maten van de proporties zijn gelijker aan het voorbeeld. Haar persoonlijke gezichtsvormen zijn nu waarachtiger.

Wichie van Yde heb ik vriendelijk uitgebeeld, alsof zij ook vrede met haar verleden heeft gesloten.