Roy Greve

Deze teksten zijn in een reconstructie

Roy Greve is een selfmade man.

Vroeger heeft Roy Greve als hoboïst gewerkt. Op zijn 46ste begon hij met het boetseren. Vanaf 1995 concentreert hij zich vooral op portretten.  Hij heeft zich bekwaamd bij 40 verschillende beeldhouwers. In tegenstelling van vele fijnschilders ziet Greve zichzelf nu als de enige fijn-beeldhouwer

Bij de oude Romeinen bestond een traditie van marmeren portretten. Maar na de uitvinding van boekdrukkunst is de gedachte leidend in waarnemingen. Roy heeft zich daarvan los gemaakt en werkt nu vanuit een intelligent waarnemingsvermogen met visueel geheugen.

Zijn portretten hebben een hoog scan-niveau.

Portret-plastiek is een eigen term voor deze ‘beeltenissen’. Het gaat zowel om: realiteit, emoties en beweging. Hij werkt door in het portret tot hij daarin persoonlijke bezielde gevoel beleeft. Dan praat hij en lacht met ze.

Op de website staan prototypen, de bronzen afgietsels zijn bij de opdrachtgevers.

De portret-plastieken op ware grootte zijn fijn-realistisch en zeer persoonlijk. Zeer persoonlijk want Greve is geobsedeerd door de ‘ziel’ als uitdrukking in het gelaat. Voor Greve zelf, bestaat de term ‘ziel’ vooral in ‘zijn’ waarneming en dat ontstaat in het ‘zien’. Er is dan een klik als de waarnemingen voor hem van een gebeurtenis vertelt, het zijn, zijn sprekende portret-plastieken.

.

Gezichtsherkenning

Het vastleggen van een gezicht zal altijd een rol blijven spelen. De fotografie heeft de functie van het geschilderde  portret overgenomen. Maar Roy kan met een foto of foto’s een sprekende buste verbeelden.

Door ook gebruik te maken van Algoritmen voor gezichtsherkenning zou een basis kunnen zijn voor zijn 3d-portretten. Het blijkt dat deze biometrische techniek niet de kwaliteit heeft dat het interessant maakt als reconstructie. Het probleem zit nochtans in de prijs van de scanner. 

Bij een ontwerp van een 3d-reconstructie, zijn de creatieve details belangrijk als uitdrukking voor de weergave. Kleuren worden omgezet in vormen. En verschillende structuren maken onderdeel uit van een zeggingskracht.

.