Claus von Amsberg

 

 

Claus von Amsberg

Prinses Beatrix heeft eens gezegd: ‘Het beste wat ik in mijn leven heb kunnen doen, is om met Claus te trouwen’.

Claus is hier op een latere leeftijd geportretteerd. Op oudere leeftijd is het door verstarring van zijn gezichtsspieren niet mogelijk hem te portretteren. Greve heeft verschillende kenmerkende onderdelen in het gezicht over de jaren heen samengevoegd in één portret, vanaf zijn 38ste tot in het 70ste jaar.

De volgende aanwijzingen zijn te herkennen in het bronzen portret.

  • Zijn gulle, vriendelijke, innemende lach had hij altijd al, ook als jonge vader. Deze uitgebeelde uitdrukking staat op een film, toen hij met zijn kinderen speelde op het gazon van Drakenstein.

  • Claus had een rijke wereld met opbouwende verhalen. Bij concentratie op opbouwende verhalen kijkt men in het algemeen naar rechts. Daarom kijkt Claus ook hier naar rechts.

  • De huid van het portret heeft vlakken en onregelmatige breuken. De gladheid van de vlakken staan voor zijn inzichten en de breuken voor zijn onzekerheden.

  • Zijn typische haarlok rechtsboven (voor ons als waarnemers linksboven) had hij rond zijn 40ste jaar.

  • Op zijn 42ste jaar zakte een mondhoek. Dat was het begin dat de gezichtspieren niet meer functioneerden. Eerst de rechterhelft en daarna de andere kant van zijn gezicht.

  • Deze vorm van zijn neus ontstaat na zijn 50ste.

  • Met zijn ziekte kreeg hij lokende ogen, ontstaan vanaf zijn 62ste jaar.

  • De onderkin is zoals hij die had rond zijn 70ste jaar.

Na een periode van oriëntatie en het verzamelen van materiaal, waaronder verdieping in de persoon Claus, heeft Greve dit portret kunnen vervaardigen. Het modelleren heeft een aantal maanden geduurd, er is door Greve intensief aan gewerkt.
Het is daarom een zeer sprekend portret-plastiek geworden.
Iedereen heeft wel in zijn herinnering indrukken die kenmerkend waren van prins Claus. Het ging Greve om de waarachtigheid en het wezen met de typische eigenschappen in het  aangezicht van Claus te laten zien.
Dat is Greve bij Claus uitstekend gelukt, is de mening van velen. Prins Claus was voor Greve een zeer innemend mens.

Dit portret, heeft zoals alle goede portretten van Greve, de drie stadia doorgemaakt: een vlotte schets in klei, dan de perfect- en fijn-realistische doorwerking en daarna een vrij ‘kunstzinnig’ stadium.
Greve streeft ernaar om in al zijn portretten de menselijke, emotionele en uiterlijke kenmerken van zijn model te vangen.

Heeft ook u interesse in een bronzen portret? Van een dierbare of een markant persoon?
Neem dan contact op via het contactformulier of bel met Roy Greve: 0593 380 008