Cornelis de Witt monument

Cornelis de Witt monument 

Cornelis de Witt monument
De opzet van Cornelis de Witt

Er wordt een monument van Cornelis de Witt opgericht, omdat hij een periode een leidende rol heeft gehad voordat Johan de Witt in de belangstelling kwam.

Mr. Dr. Cornelis de Witt   (Dordrecht, 15 juni, 1623 – Den Haag, 20 augustus 1672), was in de Nederlandse Republiek een van de leidende figuren van de Staatsgezinde en behoorde tot de bekendste Nederlanders van zijn tijd. Hij was de twee jaar oudere broer van raadspensionaris Johan de Witt. Er is een uitwisseling van brieven waarin zijn persoonlijke geschiedenis uit blijkt.

Tijdens de eerste Engels-Nederlandse oorlog was hij admiraal van Rotterdam. Zijn broer Johan bezorgde hem diverse belangrijke functies. Cornelis was lid van de vroedschap en regent in Dordrecht, ruwaard van de heerlijkheid Putten. Daarna  tevens dijkgraaf van Mijnsheerenland en baljuw van de Beierlanden. Ook  burgemeester van Dordrecht.

Verder was hij vanaf 1665 gedeputeerde te velde van de Staten-Generaal  en moest hij als gevolmachtigde aanwezig zijn bij de door de Republiek gevoerde oorlogen. Zo had hij in 1667 tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog het toezicht op de Tocht naar Chatham. Holland stelde spontaan voor Cornelis als dank voor zijn verdienste de heerlijkheid Spijkenisse te geven.  Zowel Cornelis als Johan werden op 20 augustus 1672 door orangisten vermoord, waarna hun lijken walgelijk werden verminkt. Het imago is door vijanden geschreven.  Er is een vinger van Cornelis bewaard gebleven. De dubbele moord behoort tot de meest gedenkwaardige in de geschiedenis van Nederland.

Het succes heeft Cornelis laten vereeuwigen met portret-schilderijen, geschilderd door Jan de Baen.  Deze drie schilderijen zijn een voorbeeld voor het nieuw op te richten monument.

Cornelis de Witt borstbeeld
portret Cornelis de Witt voor monument

 

Cornelis de Witt

Borstbeeld Cornelis de Witt voor monument

Veel meer informatie is te vinden bij:  nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_de_Witt
Cornelis de Witt
borstbeeld Cornelis de Witt voor monument

 

….  Monument Cornelis de Witt

Cornelis de Witt monument