Cornelis de Witt

De broeders Cornelis en Johan de Witt waren eens de bekendste en leidende figuren in de Nederlandse Republiek. De VOC een multinationale onderneming was toen de eerste en unieke samenwerking. Cornelis (1623-1672) was ook lid van de vroedschap en regent in Dordrecht, ruwaard van de heerlijkheid Putten en baljuw van Beijerlanden. In 1667 was hij als gevolmachtigde van de Staten-Generaal aanwezig bij de Tocht naar Chatham. Hij woonde in het kasteel in Geervliet de toenmalige hoofdstad van Putten. Het rampjaar 1672 werd het einde van de broeders de Witt. De situatie liep volkomen uit de hand. De Orangisten bedachten hun eigen verhaal en martelden daarom, maar Cornelis gaf niet toe. Daarna werden Johan en Cornelis de Witt vermoord door een woedende menigte bij de Gevangenpoort in Den Haag. Helaas, in die tijd bestond nog geen onafhankelijke rechterspraak. Wat de precieze rol van stadhouder Willem II is geweest, is nu niet meer te achterhalen.

 

Dit bronzen borstbeeld van Cornelis is van het monument in Geervliet.  Het is zeer precies vervaardigd naar de vier gelijke afbeeldingen van Jan de Baen. Het heeft vijf verschillende structuren met verschillende patina’s.

Borstbeeld Cornelis de Witt

Cornelis de Witt. In oktober 2022 was de onthulling in Geervliet.

 

 

krijttekening van Cornelis de Witt

De rode krijttekening was één van de drie kunstwerken van Jan de Baen, dat het uitgangspunt was voor het borstbeeld van Cornelis de Witt.

 

De onderstaande afbeelding is een onderdeel van het schilderij de Allegorie naar Catham. Dit portret verschilt enigszins van de kunstwerken van Jan de Baen en is daarom gebruikt als aanvulling. Het heeft kenmerken van Johan de Witt.

Cornelis de Witt uit de allegorie op de tocht naar Catham

 

Onthulling door de Prof. Dr. J.A. bruijn op het St Anhoniplein plein in Geervliet.

C de Witt; Bruijn en Greve
Het gesprek ging over het patina en 5 verschillende huid-structuren.

Jan de Baen was een belangrijke kunstschilder en heeft Cornelis de Witt vier maal uitgebeeld. Drie schilderijen en een krijttekening. De volgende afbeeldingen zijn mede gebruikt voor het bronzen ontwerp.

Cornelis de Witt door Jan de Baen

Dit portret van Cornelis de Witt is aanwezig in het grote schilderij over hem. het is geschilderd tijdens zijn leven.

Een duidelijk overeenkomstig portret van Cornelis werd ook geschilderd door Jan de Baen.

Uit dit schilderij is het portret van Cornelis de Witt gebruikt geschilderd door Jan de Baen

Nog weer andere afbeeldingen zijn gebruikt als aanvulling. Dat zijn ondermeer een penning van de gebroeders de Witt en van Cornelis in het schilderij van vrouwen Gasthuis te Dordrecht.

Door vele schilders is met gebrek aan materiaal veel aan toegevoegd. Er bestaan afbeeldingen van Cornelis, die min of meer gelijk zijn aan afbeeldingen van Johan de Witt, deze zijn natuurlijk niet gebruikt.

 

Het bronzen borstbeeld van Cornelis in Geervliet heeft een spel in de versterking van  uitdrukkingen en grappige contrasten. Er zijn vijf verschillende huidstructuren aangebracht en het toont daarmee eigentijds.

2)   De schouders met toga is als van de jurist.

1)   De vormgeving in details op de borst en de rug is abstract, modern weergegeven.

2)   De  schouders met toga is als van de jurist. 

3)  De bef is als van kant, met een moderne stofuitdrukking.

4)  Het gezicht is glad, persoonlijk, genuanceerd en realistisch.

5)   De haren zijn chaotisch als rotsooi en expressief weergegeven.

 

Kranslegging Cornelis de Witt

Met de kranslegging door de Vrienden van de Witt en St. Oud-Geervliet houden de broers Johan en Cornelis de Witt in ere.

 

Gebroeders de Witt

Cornelis en Johan de Witt waren voor mij intelligente gezagsdragers, uit één stuk. Zij vertegenwoordigden in die tijd het algemene goede belang. Ook voor deze tijd, met mogelijk een systeemcrisis in Nederland (Hester Bais, Paul Frissen).  Het geheel van borstbeeld met sokkel is daarom een duurzaam belangrijk monument.

Het bestaande borstbeeld uit de Gouden Eeuw van Johan de Witt in gips is mooi, maar de kwaliteit van het gezicht zelf is hoogst merkwaardig vormgegeven. Er bestaan goede gezichtsafbeeldingen om een waarachtig gezicht te kunnen modelleren. Een goed portret-borstbeeld van de ‘eerste minister president’ zou winst voor Nederland zijn.