Vincent van Gogh

Vincent van Gogh portretkop
Vincent van Gogh

 

Het portret maken van Vincent van Gogh is een hele een uitdaging

Greve heeft in zijn atelier wel 67 karakteristieke, geschilderde, zelf-portretten van Vincent gebruikt om hem te verbeelden. Met die zelfportretten heeft Greve meerdere portret-plastieken van hem geboetseerd en ook in 2016 vervaardigde Greve al een groot portret van Vincent. Er is een foto van een jongere Vincent, waarvan Greve niet vindt dat het op van Gogh lijkt. Hij ziet er met zijn ruimtelijk inzicht en wetenschappelijke waarneming geen van Gogh in.

In Van Goghs leven zijn zo’n 5 perioden te onderscheiden.  Nuenen, Antwerpen, Parijs, Arles en Saint-Rémy-de-Provence. Tenslotte overleed Vincent in Auvers-sur-Oise bij Parijs.

Zijn zelfportretten in de latere perioden zijn spontaner, vrolijker en expressiever. Met de grote verschillen wordt het beeld van Vincent door de latere karakteristiekere zelfportretten bepaald.

Vincent Willem van Gogh, Zundert , 1853-Auvers-sur-Oise, 1890  is nu een bekende kunstschilder.  Zijn werk valt onder het postimpressionisme  Van Goghs invloed op het expressionisme, het fauvisme en het vroege abstractie was enorm en kan worden gezien in vele andere aspecten van de twintigste-eeuwse kunst.

Van Gogh wordt tegenwoordig gezien als een van de grote schilders van de 19e eeuw. Deze erkenning kwam echter pas laat. De zelfportretten laten echter 5 perioden zien tijdens zijn kort schilderend leven.

Tijdens zijn leven werd er waarschijnlijk maar één schilderij verkocht: De rode wijngaard, in het Poesjkinmuseum te Moskou te zien. museumshopdenhaag.com. ArtSalonHolland.nl.  Een Belgische kunstenares Anna Boch kocht het voor 400 frank, op de expositie van de Brusselse Les XX in 1880, dat was een paar maanden voor Van Goghs dood.

Voordien had de Belgische mecenas Henri van Cutsem (1839-1904) twee tekeningen gekocht van Vincent van Gogh, waaronder Olijfbomen in Montmajour (door hem geschonken aan het Museum voor Schone Kunsten in Doornik), een van de eerste tekeningen gemaakt door Van Gogh in de Provence.

Er verliepen maar drie jaar tussen zijn zwaarmoedige De aardappeleters (1885) en de kleurenexplosie in het zuidelijke Arles (1888). Van Gogh produceerde al zijn werk in slechts tien jaar, voordat hij begon te lijden aan een zenuwziekte en, naar men algemeen aanneemt, zelfmoord pleegde. Zijn roem groeide na zijn dood snel.