Anne Frank

Anne Frank portretbeeld
Anne Frank

Een portret van Anne Frank was een ingewikkeld proces maar werd een mooi resultaat. Er zijn maar weinig foto’s van Anne die bruikbaar. Toch is het mogelijk een goed portret te vervaardigen mede door lange ervaring. Op één foto zijn pijpenkrullen te zien die in de portretkop als hoofdfoto is gebruikt.

Anne Frank is geboren in 1929 in Frankfurt am Main en schreef het wereldberoemde dagboek terwijl ze ondergedoken zat in het achterhuis.

Haar hele naam, Annelies Marie Frank verhuisde in 1933 naar Amsterdam. Kort voor het einde van de oorlog stierf ze in Bergen-Belsum, aan vlektyfus en uitputting.

Anne Frank was een vrolijk, levenslustig joods meisje dat bekend is door haar dagboek. Het is werkelijk zo persoonlijk en herkenbaar geschreven, het is één van de meest gelezen boeken van over de hele wereld. Anne is een wereldburger geworden.

Anne Frank met pijpenkrullen

Anne Frank
Anne Frank
Anne Frank kop
Anne Frank pijpenkrullen

Het portret van Anne Frank

Naar mijn beleving is in Nederland geen recent herkenbaar goed hedendaagse portret-buste Van Anne Frank.  Ik heb meerdere portretten van haar gemaakt, en denk erover om een nieuw beter exemplaar te vervaardigen. Er zijn o.a. foto’s van haar, waarop zij vrolijk is afgebeeld. Ze loopt dan o.a. tussen haar ouders. Maar de zwarte krullen van haar haar zijn te zwart en daardoor onzichtbaar.  Ik heb meerdere kappers geraadpleegd voor een beschrijving van dit type krullige dikke haar. Maar dat heeft toch weinig opgeleverd om te gebruiken voor het ontwerp.

Daarom doe ik mijn best voor meerdere ontwerpen. Het portretteren is op deze manier zonder duidelijk voorbeeld is een zeer intensieve bezigheid, dat maanden werk in beslag neemt.

Er is de foto van Anne met haarspelden en pijpenkrullen. Met behulp van stroken stof zal ze misschien zelf ingedraaid hebben.

Het bovenstaande portret op de afbeelding maar dient nog verder afgewerkt te worden.

Bekijk ook eens portretten van Spinoza, Rembrandt van Rijn, Thorbecke of Vincent van Gogh