Anne Frank

Een portret van Anne Frank was een ingewikkeld proces maar een prachtig resultaat. Er zijn weinig foto’s van Anne die bruikbaar zijn. Toch is het mogelijk een goed portret te vervaardigen door jarenlange ervaring van honderden portretten. Op één foto zijn pijpenkrullen te zien die hier als hoofdfoto is gebruikt.

Anne Frank is geboren in 1929, Frankfurt am Main en schreef een wereldberoemd dagboek tijdens de Tweede Wereldoorlog, terwijl ze ondergedoken zat in het achterhuis.

Haar volledige naam was Annelies Marie Frank. Ze was uit Duitsland afkomstig en verhuisde in 1933 naar Amsterdam. Kort voor het einde van de oorlog stierf ze in het concentratiekamp Bergen-Belsum, aan vlektyfus en uitputting.

Anne Frank was een vrolijk, levenslustig  joods meisje dat bekend is geworden door haar dagboek. Het is werkelijk zo persoonlijk en herkenbaar geschreven, het is één van de meest gelezen boeken van over de hele wereld. Het dagboek is postuum gepubliceerd, Anne is daarmee een wereldburger geworden.

Anne Frank

Anne Frank

Het portret van Anne Frank

Van Anne Frank bestaat Nederland geen recent herkenbaar goed hedendaagse portret-buste. Er zijn o.a. foto’s van haar, waarop zij vrolijk is afgebeeld. Ze loopt dan o.a. tussen haar ouders. Maar de zwarte krullen van haar haar zijn te zwart en daardoor onzichtbaar.  Ik heb meerdere kappers geraadpleegd voor een beschrijving van dit type krullige dikke haar. Maar dat heeft toch weinig opgeleverd om te gebruiken voor het ontwerp.

Daarom doe ik mijn best voor meerdere ontwerpen. Het portretteren is op deze manier zonder duidelijk voorbeeld is een zeer intensieve bezigheid, dat maanden werk in beslag neemt.

Er is de foto van Anne met haarspelden en pijpenkrullen. Met behulp van stroken stof zal ze misschien zelf ingedraaid hebben.

Het bovenstaande portret op de afbeelding maar dient nog verder afgewerkt te worden.

Bekijk ook eens portretten van Spinoza, Rembrandt van Rijn, Thorbecke of Vincent van Gogh