Anne Frank

Anne Frank portretbeeld
Anne Frank vrolijk

Het vervaardigen van Anne Frank was een ingewikkeld proces, maar werd wel een aardig resultaat. Er zijn maar weinig foto’s van Anne die bruikbaar zijn. Toch was het mogelijk een portret te realiseren, mede door ervaring van honderd portretten. Op één foto zijn pijpenkrullen te zien die voor deze portretkop als hoofdfoto is gebruikt. Ik bereid een nieuw herkenbaarder portret voor, van haar.

Anne Frank is geboren in 1929 in Frankfurt am Main, Duitsland, werd later een statenloos Joods meisje. Haar hele naam is; Annelies Marie Frank, ze verhuisde in 1933 naar Amsterdam. 

Anne was een vrolijk, levenslustig joods meisje  Ze schreef het wereldberoemde dagboek toen ze tijdens de oorlog ondergedoken was in het achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het dagboek is werkelijk zo persoonlijk en herkenbaar geschreven, het is één van de meest gelezen boeken van over de hele wereld. Daarmee is ze een wereldburger geworden. Helaas, kort voor het einde van de oorlog stierf ze in Bergen-Belsum, aan vlektyfus en uitputting.

 

Anne Frank

Anne Frank

 

Anne Frank kop
Anne Frank met pijpenkrullen

Het portret van Anne Frank

Naar mijn beleving is in Nederland geen recent herkenbaar goed hedendaagse portret-buste Van Anne Frank.  Ik heb meerdere portretten van haar gemaakt, en denk erover om een nieuw beter exemplaar te vervaardigen.

Van Anne zijn twee foto’s van haar, waarop zij vrolijk is afgebeeld. Ze loopt dan tussen haar ouders. Haar eigen haar is door de zwarte kleur niet zichtbaar. Haar krullen op de foto’s zijn onzichtbaar.  Met informatie van kappers kwam ik niet verder. De haardikte kan wel dik zijn. Maar het heeft weinig opgeleverd om te moduleren voor het ontwerp.

Het portretteren is op deze manier zonder duidelijk voorbeeld is een zeer intensieve bezigheid, dat maanden werk in beslag neemt.

De onderste foto van Anne is met haarspelden en pijpenkrullen. Met behulp van stroken stof zal ze in het achterhuis misschien zelf ingedraaid hebben.

Het bovenstaande portret op de afbeelding maar dient nog verder afgewerkt te worden.

Bekijk ook eens portretten van Spinoza, Rembrandt van Rijn, Thorbecke of Vincent van Gogh